Tandartspraktijk Lawickse Poort

Praktijk voor Algemene Tandheelkunde en Implantologie

Klikgebit

Een klikgebit (ook wel overkappingsprothese genoemd) is een kunstgebit, dat op twee tot vier implantaten in uw onder- of bovenkaak wordt vastgeklikt. Een klikgebit zit stevig vast, maar is voor u als drager eenvoudig uit te nemen (bijv. om te reinigen). Het klikgebit is voor iedereen die last heeft van zijn of haar kunstgebit. Maar ook voor mensen die door welke reden dan ook een slecht gebit hebben waar niet veel meer aan te doen is. Wel moet het kaakbot volgroeid zijn en er dient voldoende kaakbot aanwezig te zijn. 


Het klikgebit is dé oplossing wanneer u last heeft van uw kunstgebit

Als u langere tijd een kunstgebit draagt, slinkt het kaakbot door het ontbreken van de wortels. Hierdoor komt uw kunstgebit los te zitten, waardoor er klachten ontstaan. Dit is een natuurlijk proces, maar wel erg vervelend. Denkt u bijvoorbeeld aan:

  • Pijnlijk/gevoelig tandvlees
  • Niet meer goed durven lachen, praten en/of eten vanwege een loszittend kunstgebit
  • Ingevallen wangen

Met een klikgebit worden deze problemen verholpen. Door de stevige constructie krijgt uw gezicht de oude vorm weer terug en kunt u weer alles eten en voluit lachen!
 

Voordelen klikgebit

  • Zonder zorgen lachen, praten en eten
  • Een vrij gehemelte (niet in geval van gewone prothese in bovenkaak)
  • Het slinken van het kaakbot, waardoor de wangen invallen, wordt voorkomen
  • Makkelijk te reinigen 

Hoe worden de implantaten geplaatst?

Allereerst worden onder plaatselijke verdoving de implantaten in uw kaakbot geplaatst. In de daaropvolgende 2­6 maanden hecht het kaakbot zich aan de implantaten (“osseointegratie”) en ontstaat het stevige fundament om de opbouw op te bevestigen. Tijdens de tweede stap in de behan­deling worden de implantaten vrijgelegd en voorzien van opbouwen, die door het tandvlees steken en dienen als basis voor uw prothese.

Afhankelijk van uw specifieke situatie kunnen beide stappen van de behande­ling worden samengevoegd tot een en zal de inhelingstijd nauwkeurig worden vastgesteld. Tenslotte wordt de prothese vervaardigd. De brug wordt vastgezet op de implantaten. De prothese klikt vast op een staafje tussen of op knopjes op de implantaten.

De totale behandeling heeft dan 3­9 maanden geduurd. Gedurende deze periode kunt u uw bestaande kunstgebit gewoon dragen. Het is wel verstandig na de eer­ste behandeling uw dieet enige dagen aan te passen. De zorgen van een loszit­tend kunstgebit en het getob met kleefpasta’s behoren definitief tot het verleden!

Soorten klikprotheses

Er zijn een aantal soorten klikprotheses die van toepassing kunnen zijn op uw kaaksituatie. Onze tandarts/implantologen beoordelen op basis van een mondonderzoek en röntgenfoto's wat het beste is en geeft altijd een persoonlijk advies en een begroting vooraf.
 

Uitneembaar klikgebit op een staafje oftewel een stegverbinding
Dit is een uitneembaar, volledige kunstgebit, dat vastklikt aan een metalen staafje dat twee of meer implantaten met elkaar verbindt.

Het staafje houdt het gebit op de plaats en zorgt voor veel draagcomfort. Deze oplossing is relatief betaalbaar en wordt vaak door de verzekering vergoed.

 

Uitneembaar klikgebit op drukknoppen
Een uitneembare, volledige gebitsprothese, die vastklikt aan twee of meer implantaten die voorzien zijn van een drukknop. 
Deze oplossing is iets voordeliger en wordt vaak door de verzekering vergoed. 

 

Kosten

Nadat onze implantoloog u heeft gezien  voor een intake afspraak kunnen wij voor u een machtigingsaanvraag doen bij uw verzekeraar. Dit zal de kosten voor het onderzoek, de chirurgie en het klikgebit betreffen. In de meeste gevallen zal de eigen bijdrage tussen de 15 en 20 procent van de totale kosten (wettelijke eigen bijdrage) zijn en daarnaast eventueel de kosten van het eigen risico. Na de intake kunnen wij u in ieder geval een kostenindicatie verstrekken.